Crkva i siromaštvo

Postoji još jedan apsurd na području vjere i kršćanstva. Radi se i o siromaštvu koje se propovijeda, naglašava, potiče i hvali itd. dok zapravo to nitko ne shvaća ozbiljno, pa ni sama crkva koja nikad nije bila siromašna, niti je ikad ozbiljnije pokazivala bilo kakav interes za siromaštvo…

Crkva (rimokatolička) je uvijek bila prilično bogata institucija! Bogato građene i urešene crkve, ogromna zdanja crkvi, samostana i drugih crkvenih građevnina. Ogromni crkveni posjedi i zemljišta… Crkva je uvijek išla u korak sa plemstvom i bogatašima, dok je običan puk bio potpuno siromašan. Uvijek je zapravo bila uz vlast i vlastrodršce, a protiv siromašnog puka kojem je samo držala prodike o vrijednosti siromaštva… kako je Isus bio siromašan, kako je volio siromašne, kako je došao radi siromaha i sl.

I danas je crkva uglavnom bogata. U našoj zemlji, nakon promjene politike, traži povrat ‘otetog’ vlasništva ili novac poreznih obveznika za svoje potrebe, navodno za ono što joj je danas nemoguće vratiti… ili tako nešto.

To je za mene jedan ogroman apsurd, da se govori o siromaštvu, siromašnom Kristu, apostolima, crkvi itd. Međutim, od tog siromaštva kroz cijelu povijest te iste crkve – ni traga! Čitavo vrijeme crkva naglašava važnost siromaštva, dok u stvarnosti nije uopće siromašna! Da bude još gore živi na teret (od) siromaha, umjesto da im pomaže.

Kršćanstvo je religija siromašnih i otuda skrivena želja crkve da siromašnih ima što više, da bi im ona “pomagala”… I to se stvarno događa: novcem, školama itd. pridobiva se najsiromašnije iz npr. Afrike, Indije i donosi im ‘radosnu vijest’. Odakle regrutiraju sebi nove članove (Južna Amerika, Afrika, Indija…)

Kroz ovo može se shvatiti i borba crkve protiv kontracepcije u cilju da siromašnih bude što više… da bi imala što više kandidata za svoje redove. Crkva ne može biti u službi bogatih, nego u službi siromašnih… jer je bogati jednostavno ne bi trebali!

činjenica je da je kršćanstvo religija siromašnih… i zato Osho kaže da kršćanstvo nikad nije razvilo dublju i neku ozbiljniju duhovnost! Bilo je dovoljno dati im hrane i reći da je siromaštvo nešto dobro, da će se time što su siromašni spasiti, dok će bogati propasti i biti kažnjeni…

Eto koliko je kršćanstvo jadno, plitko i lažno! Čovječanstvu nije donijelo ništa dobra… osim bolnica, karitativnih ustanova i sl. nije govorilo o tome kako ostati zdrav, kako živjeti zdravo, nego je zastupalo medicinu i bolnice. Nije se brinula o tome kako uspostaviti pravednije međuljudske odnose i kako iskorijeniti siromaštvo – nego je razvijalo tzv. caritas i samo na taj način “pomagala” siromašnima.

Da ne spominjem kako takva pomoć nije dostojna čovjeka… Nekome davati hranu, pomoć i lijekove – kao da je neka velika stvar!? Puno veća stvar bi bila omogućiti im normalan život, rad i razvoj, a ne “caritas” i milostinju… Poučiti i zaposliti ljude, a ne davati im milostinju i time ih podržavati u takvom načinu života.

I kroz ovo možemo vidjeti koliko je kršćanstvo zapravo jadno i plitko. Ne samo u katoličkoj crkvi je tako, nego i u drugim crkvama i sektama. Dok se s jedne strane hvali siromaštvo i traži odricanje od materijalnih dobara, s druge strane vođe se (obično) bogate i kažu da bogatstvo ipak nije najveće zlo…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s